Nieuwe banden?
 
Meldingen
Alles wissen

Nieuwe banden?

30 Berichten
9 Gebruikers
0 Reactions
184 Bekeken
(@ronny111)
Berichten: 5
Active Member
Topic starter
 

Dag iedereen! Ik heb me onlangs een Kawasaki ER6 van 2009 aangeschaft. Deze moto rijdt helemaal niet slecht. Ik ben al tevreden dat die bolt want ik ben een echte leek als het op moto's aankomt. Momenteel staan er ongeveer 19100 kilometers op de teller. Ik heb er geen flauw idee van of de banden van de moto al eens vervangen zijn geweest. Aangezien ik er zelf helemaal niets van ken, hoop ik dat jullie (met meer kennis van zaken) mij kunnen zeggen of ik met de huidige staat van mijn banden nog zou kunnen rondbollen of dat ik deze dringend moet vervangen? In ieder geval heel hard bedankt als jullie dit zouden willen en kunnen doen Smile Groetjes!

[attachment=1:dt2yct46]1.jpg[/attachment:dt2yct46][attachment=0:dt2yct46]2.jpg[/attachment:dt2yct46]

 
Geplaatst : 3 januari 2014 14:31
(@ronny111)
Berichten: 5
Active Member
Topic starter
 

[attachment=2:3slmsy6c]3.jpg[/attachment:3slmsy6c][attachment=1:3slmsy6c]4.jpg[/attachment:3slmsy6c][attachment=0:3slmsy6c]5.jpg[/attachment:3slmsy6c]

 
Geplaatst : 3 januari 2014 14:32
(@vicking)
Berichten: 882
Prominent Member
 

Das duidelijk, die zijn helemaal op. Snel nieuw setje monteren en je hebt nog meer rijplezier aan je Kawa dan nu.

 
Geplaatst : 3 januari 2014 16:42
(@ronny111)
Berichten: 5
Active Member
Topic starter
 

Thx voor de snelle reactie! Zullen we dan maar snel werk van maken want ben van plan om te blijven doorrijden 😉

 
Geplaatst : 3 januari 2014 17:30
(@kawasjakie)
Berichten: 2119
Noble Member
 

dat zijn bijna slicks 😕

 
Geplaatst : 3 januari 2014 20:51
(@subtoontje)
Berichten: 29
Eminent Member
 

En vraag aan de bandenboer wat de juiste spanning is want als ik het slijtpatroon zie is er lang met te lage spanning gereden, of alleen rechtdoor.

 
Geplaatst : 4 januari 2014 19:28
(@ronny111)
Berichten: 5
Active Member
Topic starter
 

Ik doe dagelijks een 100-tal kilometer waarvan een 80-tal op de autostrade 😉 Het is dus grotendeels rechtdoor rijden dat ik doe Smile

 
Geplaatst : 5 januari 2014 17:31
(@iemand)
Berichten: 505
Honorable Member
 

En autowegen zijn vlakker dan andere wegen, anders zat het slijtvlak links.
De schuinte in de weg is typisch Nederlands en spoorvorming misschien ook wel.

De minimum, wettelijk, toelaatbare profieldiepte voor motorbanden is 1 mm. Het zou jammer zijn wanneer het rubber ergens veel te snel zou verdwijnen. Dat is dan meestal vooral links zo en vóór het profiel in de lengterichting. Daarom de banden-spanning iets hoger instellen als voor comfort. Fabrikanten van banden geven meestal geen waarden op. Ze adviseren altijd wel een veel hogere dan in het instructieboekje van de motorfiets. Ik zeg om en nabij de veertig psi, voorband wat minder dan achterband. Mijn voorband had niet eens de goede vorm bij minder, toen die nieuw was. De motor kwam niet vanzelf rechtop. Ga dus maar niet af op wat de monteur zegt. Wanneer banden bij aanschaf voldoende werden opgepompt dan reed er niemand meer met te lage banden-spanning.

De achterband valt misschien nog te gebruiken maar niet zo heel lang meer en dan neem je mooi een setje van de zelfde. Rij je meteen niet zo snel lek. Ook hoef je maar één keer naar de werkplaats. Bij een sportieve motor zou ik de gebruiksduur trouwens niet overschrijden. Rubber kan na verloop van tijd te hard worden. Je moet dan denken aan drie of vier jaar.

Je weet dat nieuwe banden iets langzamer moeten worden ingereden en dat ze eerst nog erg glad zijn?

 
Geplaatst : 6 januari 2014 09:21
(@vicking)
Berichten: 882
Prominent Member
 

Hee Rudy! Help ons hier eens alstublieft. Jij bent onze bandenspecialist, waarschijnlijk met een iets beter verhaal dan onze boodschapper hier boven!

 
Geplaatst : 6 januari 2014 12:06
(@rudyhadee)
Berichten: 1334
Noble Member
 

Zal hier vanavond wel even een verhaal neer pleuren, nu geen tijd.

 
Geplaatst : 6 januari 2014 13:39
(@kawasjakie)
Berichten: 2119
Noble Member
 

graag, en dan geen drukken in psi, dit zijn the States niet!
Spoorvorming is ook niet bepaald alleen een Nederlands verschijnsel, maar dat zie je wel als je de grens eens over gaat 😎

 
Geplaatst : 6 januari 2014 16:07
(@rudyhadee)
Berichten: 1334
Noble Member
 

De banden zijn glad en aan vervanging toe, aan de foto's te beoordelen is dit een normaal slijtagepatroon bij veelvuldig rechtuit rijden, snelweg kilometers zeg maar.
Wordt de motor gebruikt voor plat leggen dan hangen de vellen er wel aan, dit zie ik op de foto's niet.

Psi wordt niet meer gebruikt, alles wordt in Bar aangegeven.

Spanning voor en achter is verschillend, spanning die de motorfiets fabrikant aangeeft is vaak te laag, hanteer de spanning van de banden producent, een en ander is afhankelijk van het type motorfiets, sportief,tour of onn/off road zit nogal wat verschil in. Spanning is ook te vinden op de website's van de producenten.

Bandenboeren bestaan niet, banden specialisten wel, gaat even om de uitspraak in dit geval.

Scheve banden slijtage ontstaat door foutieve sporing of door middelpunt vliedende krachten, dit laatste komt veel voor bij bepaalde BMW's in boxer uitvoering.

Leeftijd van de band:
Liever niet ouder als 6 jaar, hierna worden ze hard en de elasticiteit gaat er uit, zo jong mogelijke banden monteren is het beste. Bandenspanning moet vaker gecontroleerd worden als bij een automobiel, de luchtkamer heeft namelijk minder volume, dus eens in de 3 a 4 weken checken.
Puur gemiddelde bandenspanning bestaat dus niet, je zit er alleen op of met 2 man/vrouw,zie lijst banden fabrikant.

Nieuwe banden inrijden:
Nieuwe band is glad, de mal op de fabriek heeft een lossende laag waardoor de band gemakkelijk uit de mal komt, dit zit ook in de poriën van de banden, eerste 150 tot 200 km behoedzaam rijden is veelal het advies, rustiger in-en uit sturen, oppassen met aan remmen en helemaal oppassen bij een nat wegdek.
Dit spul is nergens mee te verwijderen, alleen met rijden.

Banden keuze:
Is ook terug te vinden op de website's van de producenten, er zijn vele mogelijkheden en elk merk en type heeft zo zijn eigen rij eigenschappen, alles is op de berijder af te stellen.
Ga wel voor de A-merken, geen Oosterse type's.(Taiwan,Korea etc.).

 
Geplaatst : 6 januari 2014 20:22
(@vicking)
Berichten: 882
Prominent Member
 

Kijk daar hebben wij wat aan. Een boodschap over om niet naar de monteur te luisteren en de banden harder oppompen dan aangegeven....bij een sportieve motor de banden na 3 jaar vervangen....bij een niet sportieve hoeft dat dan niet (boodschapper?). Banden hebben een bepaalde spanning nodig om te functioneren zoals ze bedoeld zijn. Tuurlijk moeten ze rond zijn, maar niet knetter hard. de band moet bewegen, in en uit veren om op bedrijfstemperatuur te komen. Bij een te harde band komt deze niet op temperatuur en lig je zo in de berm te kijken (of erger). Laten we hier op een vraag alleen antwoorden als we er echt iets zinnigs over te vertellen hebben, en anders houden we ons gewoon stil en verwijzen we ze door naar de echte specialisten. In dit geval Herr Rudy!

 
Geplaatst : 7 januari 2014 08:30
(@iemand)
Berichten: 505
Honorable Member
 

Ja daar hebben we wat aan.

Ik zie trouwens niet dat jij bij de groep moderators hoort vicking. Daarom vind ik dat dit een beetje cynisch aan het worden is. Als je bepaalde helden hebt dan ga je maar met ze naar bed. Iedere bezoeker heeft namelijk het recht om zich uit te spreken en de opmerkingen over dit eenvoudige onderwerp waren mijns inziens marginaliserend. Laat elke boer die je ziet je banden oppompen en iedere keer zit er andere luchtdruk in.

39 en 41 psi is nog niet knetterhard. Dat moet je zelf doen. Op het circuit moeten de banden bij de eerste bocht goed warm zijn. Mijn achterband kan zelfs heet worden van motor en uitlaat. De voorband hoeft geen moeite te doen om te kneden en te vervormen. In jullie hele verhaal is vergeten dat je motoren van verschillend gewicht hebt. Bandenfabrikanten geven meestal niet op hoe hoog de druk zijn moet. Mede daardoor maar waarschijnlijk ook omdat bandenspanning zowel voor als nadelen kent. Een hard opgepompte band is iets gevaarlijker door inderdaad het opwarmen, kleiner contact vlak en bij het onverhoopt stuk gaan. Als er zo veel verschillende motoren zijn, waarom zou de fabrikant dan een aanbeveling doen. De gebruiker moet zelf beoordelen hoe hoog of laag die wil gaan en zelfs bandenspecialisten zijn er daarom nog niet uit. psi verdwijnt gelukkig niet als meeteenheid. Bar heeft namelijk veel lagere getallen waardoor het aflezen moeilijker wordt. Dit blijkt uit de tabel hieronder die ik bewaar. Een meetstokje heeft trouwens ook beide zodat je daarop kan vergelijken als de grootheid bij de pomp alleen één van beide is.

36 pound force/square inch [psi] = 2.48 bar
37 pound force/square inch [psi] = 2.55 bar
38 pound force/square inch [psi] = 2.62 bar
39 pound force/square inch [psi] = 2.69 bar
40 pound force/square inch [psi] = 2.76 bar
41 pound force/square inch [psi] = 2.83 bar
42 pound force/square inch [psi] = 2.90 bar
43 pound force/square inch [psi] = 2.96 bar
44 pound force/square inch [psi] = 3.03 bar

Ondanks het betoonde respect, luister niet naar het veel gehoorde advies om banden aan te schaffen die zo jong mogelijk zijn. Zeker zijn die bruikbaar, alleen om de benodigde weerstand te krijgen moeten ze nog flink uitharden. Een band zo van de fabriek, zal sneller slijten en heeft grotere kans op interne schade. Bij de groothandels en als er voldoende voorraad is worden banden eerst maandenlang opgeslagen. Vraag dus gerust bij de leverancier wat het beleid van bewaren bij de groothandel is. Je weet dan hoe oud ze minimaal en maximaal kunnen zijn. De datum van productie staat ook op de band zelf in code. Ik heb hiervan alleen het volgende voor mijn achterband genoteerd: DOT (Department of Transport) gevolgd door enkele letters en cijfers.
Van deze cijfers geven de laatste 3 de productieweek van de band aan bv 352 = de 35-ste week van 1992. Je kunt in ieder geval altijd controleren, voor dat je koopt, wanneer dat de band gemaakt is. Sneller slijten of het vervangen voor dat de stukken loopvlak er vanaf vliegen wordt trouwens niet door iedereen als een probleem gezien. De meesten willen denk ik wel een band die langer meegaat, geen kuren vertoont en op de lange duur veiliger is. Dat zijn banden die eerst, droog opgeslagen, hebben kunnen uitharden. Iedere winkel heeft een toonbank waar je dit in alle rust kunt bespreken met iemand die zegt dat domme vragen niet bestaan.

Sorry voor de grote hoeveelheid aan informatie maar ze zijn duur genoeg en je balanceert er op. Iets over banden bespreken is een onderwerp waar mensen wat leerzaams over moeten kunnen oppikken.

Iemand met een zelfde motor als ik, die zijn banden net had opgepompt, ging vol bepakt en met passagier de berg op. In een korte bocht ging de voorband van de velg en koos een eigen richting. Hierdoor was het einde rit en schade aan de motor. Hij had de bandenspanning niet nagemeten met een eigen metertje en de pomp bij het tankstation gaf veel te hoog aan. Ook hij hield een opgegeven - laag - geadviseerde bandenspanning aan. Voor meer comfort en een breder loopvlak. Misschien dacht hij dat een hogere druk "knetterhard" was en een koude band gevaarlijk voor hem en zijn passagier zou zijn. Zodoende heeft hij geen enkele marge meer gehad.

Een hard opgepompte band zal niemand graag adviseren maar ik wél! Neem het gevaar maar voor lief. Je hebt dan een sterkere band met uiteindelijk een beter slijtage patroon. Moet je maar eens kijken, als je door een plas water bent gereden, hoe breed het contact vlak bij 40 psi toch nog is. Ik heb trouwens een 280 kilo zware motor en ben zelf ook niet mager. Of je lekker stuurt en op de weg blijft bij een andere spanning kan iedereen zelf goed beoordelen. Daar hebben we geen denkbeeldige boom of sloot bij nodig. Zoiets voel je. Je weet wat je met je motor wilt doen en waar je grens ligt.

 
Geplaatst : 7 januari 2014 16:42
(@rudyhadee)
Berichten: 1334
Noble Member
 

Moet ik nu reageren?

En weer die boer, boeren hebben niets met dit onderwerp van doen.
Boeren hebben geen sjoege van motorbanden.
Denk dat ik het helder uiteen gezet heb.

 
Geplaatst : 7 januari 2014 18:45
Pagina 1 / 2
Deel: