Kettinggereedschap
 

Kettinggereedschap  

  RSS
(@nikshe)
Aktief lid

Goeiedag.

M'n vriendin en ik zoeken een goed kettinggereedschap. We rijden allebei een NX 250, daar kunnen we nog met schakel met visje werken, voor haar KLE 500 en XTZ 750 moet er geklonken worden. Dat kunstje met 2 hamers kennen we, hebben we wel eens gedaan, vinden we lastig. Dus zoeken we een goed kettinggereedschap, waarmee liefst alle merken ketting geklonken kunnen worden. In het Louis-boek zie ik de Rothenwald, voor DID, Regina, Enuma en RK kettingen. Heeft iemand hier ervaring met dat ding? Is dat de moeite waard? Of heeft iemand een suggestie voor een ander merk goed kettinggereedschap? De prijs is niet meteen een bezwaar, we gaan dat ding toch regelmatig nodig hebben, die kosten komen er vanzelf wel uit.

Alvast bedankt voor reacties.

Doei,

Nikshe

Citaat
Geplaatst : 16 april 2019 20:43
(@iemand)
Reputabel lid

Ervaring heb ik daar niet mee maar graag welkom geheten.
Waarom zou je op een dure manier beginnen. De meeste ketting gereedschappen zien er zo uit: (link beneden) en met wat goed geluk zijn de onderdelen dan uitwisselbaar. Het lijkt mij dat zo een gereedschap stuk gaat wanneer je het forceert zoals niet goed recht op de pen gezet en de kop daar niet goed en mooi recht vanaf geslepen of bij het klinken te ver doorgedrukt. Dit zeggen mensen telkens.

https://www.vidaxl.nl/e/8718475846598/vidaxl-universele-motorfietsauto-distributie-kettingpons?utm_source=vidaxl_beslist.nl&utm_medium=price_comparison&utm_campaign=nl_webshop&utm_term=8718475846598&utm_content=Vehicles_Parts

Hier is een video waar het werk dat gedaan moet worden goed te zien is. Er wordt steeds gewaarschuwd wanneer je onvoorzichtig met het gereedschap zou kunnen worden. Verder goed er voor zorgen, zoals niet laten roesten bij het schroefdraad en van chloor of andere chemicaliën weghouden. Meer dan van Euro 20,99 hoeft het denk ik niet te zijn. Succes. Alfred

ReageerCitaat
Geplaatst : 18 april 2019 04:44
(@nikshe)
Aktief lid

Hoi Alfred.

Bedankt voor je reactie, we gaan dat zien!

Fijne dag nog.

ReageerCitaat
Geplaatst : 25 april 2019 13:05
(@nikshe)
Aktief lid

Nu, het breken of inkorten van een ketting, dat lukt wel. Maar een goed gereedschap om allerlei kettingen betrouwbaar te klinken, daar zit ik nog mee. Het gaat dan met name om 520 ketting, o-ring of x-ring. Op de 250 gaat dat nog met een visje, op de Yamaha 750 Suup moet er geklonken worden. Het gereedschap dat ik nu heb moet dan gebruikt worden met 2 hamers, en het gereedschap. Een heel gedoe, dus zoek ik iets waarmee de verbindingsschakel, ongeacht welk merk, geklonken kan worden, en daarom denk ik aan die Rothenwald van Louis, die pretendeert allerlei merken te kunnen klinken. De prijs van het ding is niet direct een probleem: als het goed werkt, en niet snel stuk gaat, is het goed voor jaren gebruik. Vriendelijke groeten, Nikshe.

ReageerCitaat
Geplaatst : 12 mei 2019 22:21
(@iemand)
Reputabel lid

Hallo, Zoals beweerd heb ik geen zicht op alle mogelijkheden of omstandigheden. Wanneer ik beide gereedschappen vergelijk, dan kom ik tot de conclusie dat beide drie pennen hebben om de klink uit te kunnen nemen maar de Rothenwald heeft ook drie koppen voor verschillende soorten klinken, iets wat ik bij de beschrijving niet heb gezien. Namelijk type A, B en C rechts op deze pagina: https://cdn3.louis.de/content/catalogue/articles/zusatz/anl/10009883_Kettentrennwerkz_D_INET.pdf

De ponsen kunnen bij bepaalde typen klinken nog weer anders zijn. Bij het volgende voorbeeld wordt vermeld dat bepaalde soorten alleen kunnen worden gesmeed met een gereedschap van de fabrikant dat voor de duidelijkheid voorzien is van een groef. http://www.didchain.com/chainTools.html Klik ook onderaan op Chain tool instructions. Je zou daarvoor opnieuw een gereedschap moeten kopen maar je bent vrij in de keuze ketting.

Kijk dan op de website van de fabrikant van de nieuwe kettingen of er daarvoor een specials pons nodig is.

Van beide gereedschappen lees ik bij beoordelingen dat van alles en nog wat meteen is vervormd, verbogen of afgebroken. We kunnen denk ik alleen maar achter de keuze voor de duurste van de twee staan als het prijsverschil niet uitmaakt en deze zal eerder teruggenomen worden bij gebreken. Perfect is die denk ik niet. Een idee is om te vragen bij een motorzaak, daar roepen ze zo iemand uit de werkplaats om te adviseren over wat je moet hebben. Een drukker bezocht forum voor tips van aanschaf is ook al een heel iets maar dan wel vaak misplaatste opmerkingen.

Als de oude pennen tot de schakel moeten worden afgeslepen, denk daarbij dan aan de hitte van de vrijkomende metaaldeeltjes, dat deze uitgedoofd zelfs nog in glas kunnen smelten en ieder afzonderlijk een klein roest plekje zullen beginnen. De rest daarom goed afdekken en schoon werken. Laat maar weten wat het voor een tool geworden is en of het werkt.

ReageerCitaat
Geplaatst : 13 mei 2019 04:12
(@nikshe)
Aktief lid

Hoi Boodschapper.

Bedankt voor je reactie, excuses voor mijn later reactie, momenteel druk bezig met verhuizen.

Ik heb nog niets gekocht, maar je tip om eens in een motorzaak na te vragen is bruikbaar.

Vriendelijke groeten,

Nikshe

ReageerCitaat
Geplaatst : 2 juli 2019 20:45
(@iemand)
Reputabel lid

Moi, Er is niets wat een nieuwe stad niet kan genezen! Huis leeg hoofd leeg... Succes met klussen en lange dagen maken. In de winkel zullen ze je misschien de pennen met schroefdraad laten zien die je voor tijdelijk kunt aanbrengen. Naar hoe ik het begrijp is het terug smeden van een kop een crime voor gereedschap en het is al heel wat minder ingewikkeld als een werkplaats dat doet. Soms moet je iemand zoeken die dat wil want dan verkopen ze geen ketting natuurlijk en doen ze de rest van de reparatie ook niet maar vraag er eens naar. Alleen een pons hebben om de pen te verwijderen en te kunnen afslijpen zo ver ben jij denk ik al en dat is geen grote stap. Groet. Alfred

ReageerCitaat
Geplaatst : 3 juli 2019 15:20
Share:
Menu

Inloggen van Registreer aub