Mijn eerste motor k...
 
Meldingen
Alles wissen

Mijn eerste motor kopen. (KM standen)

4 Berichten
3 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
270 Bekeken
(@markv1988)
Berichten: 3
New Member
Topic starter
 

Hallo Luitjes,

Vorige week mijn rijbewijs gehaald en nu driftig op zoek naar mijn eerste motor. Echter krijg ik vanuit mijn omgeving nogal verschillende signalen over de KM stand bij aanschaf.
De één zegt dat alles onder de 100k km goed is de ander zegt hooguit 50k en weer een derde zweert bij 150k.
Ik ben echt een startende motorrijder en heb dus zelf geen idee en waar beter deze vraag te stellen dan hier.

Ik hoor het graag.

Bedankt alvast!

 
Geplaatst : 13 oktober 2016 15:39
(@kawasjakie)
Berichten: 2119
Noble Member
 

Een motor die 15.000km goed is afgeragt zal verrot zijn, maar een motor die fatsoenlijk is behandeld(netjes warmrijden, op tijd z'n beurtjes enz) die kan makkelijk 100.000km flink aan het werk gezet worden, en dan nog steeds prima presteren.
Succes met je zoektocht!

 
Geplaatst : 13 oktober 2016 19:19
(@iemand)
Berichten: 492
Honorable Member
 

Gefeliciklapsteerd Mark,
Dat is een beste stap vooruit. Je eerste motorfiets zal wel niet een zo heel dure zijn en als deze het klokje vol heeft staan dan is de prijs er ook naar. Afzweren en ontraden zal ook ik dus niet snel doen. 50.000 km lijkt mij gemiddeld voor een occasion, BMW lijkt daar dan nog maar net begonnen trouwens, en daarna wordt het interessanter om te onderzoeken wat voor service die specifieke motoren nodig hebben. Merkenforums en YouTube kunnen informatief zijn. Een motor die erg weinig gelopen heeft kan moeite hebben met schakelen, stroef rond gaan en slecht koppelen. Buiten gestald hebben gestaan is vaak een bron van ergernis plus dat aluminium delen er verweerd uit zullen zien. Let dus zeker op details als roest op boutjes en kapot gevroren zadels. Meestal weet je daarna ook of de kilometerstand teruggedraaid kan zijn of stilgezet. Mijn motor komt uit Duitsland vanwege het grote en wat goedkopere aanbod door de handel geïmporteerd en daar is het terugdraaien heel gewoon omdat het er dan aantrekkelijker uit ziet.

Wijsheid is: verborgen gebreken en slijtage komen veel eerder bij voertuigen die in de stad gereden hebben. Daardoor een veelvoud meer hebben moeten optrekken, sturen, schakelen en remmen en inveren. Daarom zegt de kilometerstand eigenlijk niet veel. Misschien blijkt het gebruik uit slijtage van bepaalde delen zoals in auto's de pedalen die vaak genoemd worden.

Let in ieder geval op de te adviseren punten zoals frame en stuur recht als je er goed langsheen kijkt, voorvork beweegt goed en balhoofd geen ruimte wanneer je aan de voorvork schud. Er komt geen olie vanaf enzovoort. Mijn ervaring is dat veren vaak versleten zijn. Zeker de voorvering maar ook de achtervering beïnvloeden het rijgedrag.

Denk niet dat je snel bij particulieren zal kunnen gaan kijken want die proberen echt alles om jou daar naartoe te laten komen en de reis is vaak voor niets. Er zijn best wel enkele grote dealers die een aantal opties kunnen laten zien, de motor 24 uur garanderen op gebreken of waar je garantie kan kopen.

Misschien kan je contact leggen met iemand die een zelfde motor heeft en veilig en deskundig kan proefrijden. Een andere eigenaar weet beter waar je op moet letten. Ik heb wel eens een motor die ik zelf ook had proefgereden en dat was knap waardeloos.

Hier is nog een ergonomie pagina, voor als je daarnaar zoekt: http://cycle-ergo.com
Succes

 
Geplaatst : 14 oktober 2016 03:07
(@markv1988)
Berichten: 3
New Member
Topic starter
 

Bedankt voor de tips! Ik hoop snel iets tegen te komen wat naar mijn wensen is. De Cycle-ergo pagina helpt al een heel stuk met het uitzoeken van de juiste toer motor. Ik hou jullie op de hoogte!

 
Geplaatst : 14 oktober 2016 14:07
Deel: